Treibball is een nog jonge sport waarbij de hond leert grote, lichtgewicht plastic (gymnastiek)ballen naar zijn baas te duwen. Treibball is teamwork! Het draait niet alleen om ‘balvaardigheid’, maar bovenal om de samenwerking en communicatie tussen baas en hond. 

Treibball is geen belastende sport en geschikt voor alle honden en mensen. Iedereen kan het op zijn eigen niveau beoefenen: je kunt gaan meedoen aan wedstrijden, maar ook gewoon lekker recreatief thuis met je hond blijven ‘ballen’. Omdat je tijdens de treibballcursus in een groep en later ook los van de lijn werkt, is het handig als je hond over enige basisgehoorzaamheid beschikt (minimaal gehoorzaamheidsdiploma B).

In de beginnerscursus maak je kennis met de sport en de spelregels en leer je te werken met 1 tot 3 ballen. Je hond leert de basisoefeningen, zoals achter de bal plaatsnemen en de bal naar je toe rollen. Tijdens de gevorderdencursus ga je werken met 3 of meer ballen en volgen er nieuwe uitdagingen, zoals je hond leren sturen en diverse spelvariaties. Een cursusblok bestaat uit twaalf lessen van drie kwartier tot een uur.

Honden met een schofthoogte tot en met 40 centimeter werken met ballen met een diameter van 45 centimeter, honden hoger dan 40 centimeter met ballen van 65 centimeter. Tijdens de lessen zijn voldoende ballen beschikbaar om mee te oefenen. Als je verder wilt met de sport is het handig om zelf een bal aan te schaffen. Dat kan bijvoorbeeld via een sportzaak of deze website, vraag je treibball-instructeur hierover om advies.

Wat kost een cursus?

Benieuwd naar de kosten van een cursus en het lidmaatschap? Klik hier en bekijk de actuele tarieven.