Met de Uithoudingsvermogenproef (UV) kan een hond aantonen de lichamelijke en geestelijke eigenschappen te bezitten waarover een werkhond voor de praktijk of voor de fokkerij van werkhonden moet beschikken.

Maar niet alleen honden van de door de FCI aangemerkte werkhondenrassen kunnen aan de UV training en het examen meedoen. Alle rassen zijn welkom, al is het duidelijk dat de hond er wel de constitutie voor hebben moet, en uiteraard de conditie.

De proef bestaat uit een loopoefening en een gehoorzaamheidsoefening. Het lopen bestaat uit 20 kilometer, af te leggen naast de fiets op een snelheid van 12-15 kilometer per uur. In deze rit zijn twee rustpauzes opgenomen waarin de keurmeester de hond nakijkt op vermoeidheidsverschijnselen en op de conditie van de voetzolen. Na nog een rustpauze moet de gehoorzaamheidsoefening, die bestaat uit los volgen, worden afgelegd.

Deze proef wordt niet regelmatig georganiseerd door onze vereniging. Indien je, samen met enkele mede-cursisten, dit leuk lijkt om te doen laat het ons weten. Uiteraard kun je ook kijken of er andere verenigingen zijn welke dit examen organiseren. Hiervoor kun je terecht op de website van de commissie werkhonden.

Wat kost een cursus?

Benieuwd naar de kosten van een cursus en het lidmaatschap? Klik hier en bekijk de actuele tarieven.