Op deze pagina's tref je onze tips aan om je hond voor te bereiden op het vuurwerk dat de komende periode weer zal worden afgestoken. Al onze tips tref je aan in dit artikel. Bovendien kun je in onze webshop gedurende de periode voor oud en nieuw een MP3 bestand downloaden met circa 8 minuten vuurwerkgeluiden. Dit bestand kun je afspelen op je computer of branden op een cd zodat je deze kunt afspelen in je audio-installatie.

VUURWERKTIPS

Onervaren hond:

 • Negeer het knallen, doe of het normaal is
 • Schrikt de hond, negeer hem dan. Nooit troosten!
 • Probeer te gaan spelen tijdens de knallen

Algemeen:

 • Op Oudejaarsdag: laat de hond niet loslopen
 • Zet de halsband een gaatje strakker
 • Laat de hond vaker uit (i.v.m. stress)
 • Laat de hond rond 22.00 uur zijn behoefte doen (knallen zijn dan nog minder heftig)
 • Zorg voor een plek waar de hond zich terug kan trekken
 • Leg een deken over de bench (geluiddempend)
 • Laat je hond niet alleen thuis
 • Zet een CD op, demp de knallen en leid af
 • Leg de hond vast of in de bench om 23.00 uur, zodat hij niet kan ontsnappen om 24.00 uur
 • Geef de hond een lekkere kluif waar hij lang mee kan doen
 • Let op: oud vuurwerk is erg interessant voor honden
 • Er zijn rustgevende middelen op de markt (b.v. Rescue), informeer bij de dierenwinkel
 • Je kunt de hond voorbereiden op het vuurwerk met vuurwerk geluiden

OEFENING

Honden die bang zijn voor vuurwerk, hebben geleerd dat dit geluid betekent dat er iets vreselijk engs gaat gebeuren. Vaak is de oorzaak hiervan een slechte inprenting en socialisatie van de hond. Angst voor vuurwerk kan echter ook op latere leeftijd zijn ontstaan doordat de hond een keer heftig is geschrokken van vuurwerk en zo een traumatische angst heeft ontwikkeld. Om je hond over zijn angst voor vuurwerk heen te krijgen, zul je moeten bewerkstelligen dat de hond bij het geluid van vuurwerk niet direct denkt dat er iets heel engs of gevaarlijks gebeurt, maar dat het geluid van vuurwerk de aankondiging wordt van iets leuks! Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, maar daarvoor zul je veel moeten oefenen!

Belangrijk is om eerst er voor te zorgen dat je de beschikking heeft over geluid van vuurwerk. Dit MP3 bestand voorziet je van circa 8 minuten vuurwerkgeluid. Je kunt het bestand afspelen met uw computer of branden op CD. Wanneer je het bestand afspeelt moet je vervolgens zorgen dat je een spelletje weet dat de hond geweldig vindt. Gebruik bij voorkeur zijn favoriete speeltje maar ook iets lekkers! Zet de CD met vuurwerkgeluid op en zet daarbij het volume zo zacht dat je aan de hond ziet dat hij wel erop reageert, maar dat hij niet helemaal van slag is. Probeer vervolgens de hond zo ver te krijgen dat hij met je gaat spelen. Een hond gaat alleen spelen wanneer hij zich ontspannen voelt, dus door de hond zo ver te krijgen dat hij gaat spelen, ontspant hij vanzelf. Wanneer de hond de aandacht op jouw of het speeltje richt en dus niet op het geluid van vuurwerk, beloon je de hond direct met iets lekkers. Lukt het je niet om de aandacht van de hond te krijgen, zet dan het volume zachter. Houd de oefening kort: een paar minuten is lang genoeg! Wanneer je de oefening stopt, berg je het speeltje weer op. Door dit regelmatig bij hetzelfde geluidsvolume te herhalen, zul je merken dat de hond na aan aantal malen niet meer stresserig reageert op het geluid van het vuurwerk, maar dat het geluid juist de aankondiging wordt van een fantastisch spelletje met de baas! Herhaal de oefening niet direct achter elkaar, maar oefen met de hond meerdere keren op de dag, een paar minuten. Pas wanneer de hond zover is dat hij geen angst meer vertoont bij een bepaald geluidsvolume, kun je de oefening doen met een iets hoger volume. Ook nu weer geldt: net zo vaak oefenen bij dit volume totdat de hond geen angst meer vertoont, maar ontspannen met je gaat spelen.

Bij vragen kun je terecht bij je trainer of één van de leden van de trainerscommissie.

Vuurwerk CD

Wat kost een cursus?

Benieuwd naar de kosten van een cursus en het lidmaatschap? Klik hier en bekijk de actuele tarieven.