Voorlichting

Nieuwe plicht

In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor honden. Dit houdt in dat honden gechipt moeten worden: er wordt bij de hond een chip ingebracht. Iedere chip bevat een chipnummer. Het chipnummer is uniek, waardoor de hond geïdentificeerd kan worden. Dit chipnummer moet samen met de actuele contactgegevens van de eigenaar van de hond in een databank opgeslagen worden. Dit is de registratie. 

Wanneer in een gezin de keuze is gemaakt om een hondje aan te schaffen, komt meteen de volgende vraag: bij welke fokker moeten we ons hondje gaan uitzoeken? Of halen we misschien een hondje uit het asiel? We beperken ons in dit stukje nu tot de vraag hoe een goede fokker gezocht moet worden.

De aanschaf van een nieuwe pup is altijd een groot feest. Maar voordat tot aanschaf wordt overgegaan is het voor veel mensen moeilijk te bepalen of er nu een reu of een teef moet worden aangeschaft. Wat is verstandig?

Willen wij een rashond of een bastaard (kruising)? Beginnen wij aan een pup of halen wij een hond uit het asiel?

Het aanschaffen van een hond is niet hetzelfde als het aanschaffen van een kat, konijn of een aquarium met vissen. Er komt veel meer bij kijken als je een hond bij je in huis neemt.

Moet mijn hond naar school?

Veel mensen vinden dit onzin. Toch is het heel goed om samen met je hond een hondenschool of een kynologen club te bezoeken. Niet alleen de baas leert hier over bijvoorbeeld hondengedrag, ook de honden leren. H