Willen wij een rashond of een bastaard (kruising)? Beginnen wij aan een pup of halen wij een hond uit het asiel?

 

Bastaard

Een bastaard is een hond die uit verschillende rassen voortkomt. Bij de ouders van een bastaard worden geen controles gedaan op erfelijke afwijkingen, ook worden deze fokkers niet gecontroleerd op huisvesting, socialisatie etc. Wat ook een nadeel kan zijn, is dat je niet weet uit welke rassen je hond voort komt zodat de hond groterwordt dan de bedoeling was. Ook kan je niets van het karakter zeggen. Bovendien kan de teef gedekt zijn door een veel grotere hond waardoor de verhoudingen zoek zijn en wat weer kan leiden tot lichamelijke ongemakken.

Rashond

De rashond is een hond met papieren oftewel een stamboom. Nu is het nog steeds het geval dat een stamboom niet alles zegt. Momenteel krijg je nog steeds stambomen toegestuurd via de "Raad van Beheer" als je twee ouderhonden hebt met een stamboom. Erfelijke afwijkingen zijn dan niet uitgesloten. Als je een rashond koopt via de rasvereniging van je ras moet de fokker aan vele eisen voldoen. Dat betekent dat de ouderhonden gecontroleerd worden op oogafwijkingen, heupdysplasie (H-D), patella luxatie etc. (niet voor alle rassen gelden dezelfde eisen). Ook worden honden geweigerd voor de fok als er een familielid aan b.v. epilepsie lijdt. Voor vele rassen gelden er ook show- of werkresultaten. Tevens krijgen deze mensen controle van de vereniging op goede huisvestiging en socialisatie. Je sluit op deze manier wat risico’s uit. Uiteraard betekent het niet dat je geen hond kan krijgen met een afwijking. Via de rasvereniging zijn de honden over het algemeen iets duurder, alleen kan het zijn dat je op een wachtlijst komt. Ook kan de rasvereniging je vragen gaan stellen of dit ras wel echt bij je past. De rasvereniging kan je ook precies vertellen hoeveel de vastgestelde prijs is. 

Stamboomloze hond

Dit is een hond die uit twee ouders van het zelfde ras voort komt. De ouderdieren hebben geen stamboom. Vele mensen zeggen dan: ik heb geen stamboom nodig want ik ga niet fokken, showen etc. Maar je loopt weer dezelfde risico’s zoals hierboven aangegeven.

Asielhond

In het asiel zitten honden van allerlei leeftijden en rassen. Alle honden hebben een verleden. Maar niet alle honden hebben een slecht verleden, als dit zo zou zijn dan werd er geen een hond meer geplaatst. Het voordeel kan zijn dat je geen jonge hond meer hoeft op te voeden, je weet aardig wat je in huis krijgt. De hond is geënt en ontwormd.